Početna U bolnici

U bolnici

Po dolasku u bolnicu, vi ćete, zajedno s vašim kirurgom i medicinskom sestrom, odrediti najbolje mjesto za izvedbu vaše stome. Ovo također može biti dogovoreno i prilikom vaše pre-operativne posjete bolnici.

Odabir mjesta za stomu od izuzetne je važnosti, obzirom na vašu kasniju udobnost kao i sposobnost za njegom stome. Svakako ćete željeti da stoma bude postavljena na glatkoj koži i da je, bez dodatnog napora, možete vidjeti i dokučiti. To će vam omogućiti da, što je više moguće, samostalno obavljate izmjenu vrećica i održavate primjerenu njegu stome.

PITANJA KOJA BISTE ŽELJELI PITATI

Po vašem kirurškom zahvatu, imati ćete mogućnost postavljati pitanja o životu sa stomom. Niže su naznačena neka od pitanja, koja možete odabrati za upit vašem zdravstvenom stručnjaku, a za vrijeme vašeg boravka u bolnici.

  • Za koliko vremena ću početi jesti?
  • Koliko dugo ću boraviti u bolnici?
  • Što ću učiniti ukoliko budem u bolovima?
  • Tko će me uputiti kako koristiti pomagala?
  • Da li sve osobe sa stomom trebaju koristiti vrećice?
  • Gdje se mogu snabdjeti s pomagalima?
  • Da li su pomagala pokrivena zdravstvenim osiguranjem?

Po obavljenom kirurškom zahvatu, možete razgovarati s vašom stoma sestrom o obavljenom zahvatu, kroz razgovor pobliže razumjeti što se promijenilo na vašem tijelu, te naučiti kako njegovati vašu stomu u vrijeme boravka u bolnici, te kasnije i u svojem domu. Možete zatražiti i podatke o drugim specijalistima ili klinikama, što bi vam koristilo za prikupljanje više saznanja i pomoći.

Važno je zapamtiti da smo svi različiti i sukladno tome, da se promjenama prilagođavamo na različite načine. Pomoć koju možete očekivati od vaše sestre, uvijek će biti usmjerena ka zadovoljavanju vaših osobnih potreba. Mnogo je osoba kao vi imalo isti kirurški zahvat, zato su vaši liječnici i sestre tu, kako bi vas saslušali i pomogli vam.