Početna Naputci pri putovanju

Naputci pri putovanju

U ovim današnjim vremenima, prilikom putovanja susrećemo se s posebnim mjerama predostrožnosti, u cijelom svijetu. S planiranjem unaprijed, možete izbjeći mnoge moguće neugodne probleme, povezane sa primjenom sigurnosnih mjera.

NEKI OD PRIJEDLOGA PRI PUTOVANJIMA

  • Prije putovanja, kod kuće izrežite otvore na svojim podlogama/podložnim pločicama - to vam daje mogućnost da škarice pospremite u svoju prtljagu koju predajete u zračnoj luci. Naime, poslije tragičnih događaja od 11. rujna, 2001. godine, sigurnosne mjere u zračnim lukama dignute su na vrlo visoku razinu, tako da je nošenje oštrih predmeta u ručnoj prtljazi, zabranjeno.
  • Zalihe stoma pomagala spremite i u vašu ručnu prtljagu, kao i u onu koju ćete predati u zračnoj luci.
  • Ponesite sa sobom i višak pomagala, za slučaj da nisu dostupna na mjestu vašeg odredišta/destinacije.
  • Ponesite sa sobom i potvrdu liječnika, u kojoj će biti naznačena vaša potreba da koristite stoma pomagala. Potvrdu pokazati osiguranju u zračnoj luci, u slučaju pitanja vezanih uz vaša stoma pomagala.
  • U slučaju da putujete u inozemstvo, ponesite sa sobom vama važne podatke o stomi, koji će biti ispisani na jeziku zemlje u koju putujete. Jedna od 70 članica udruženja International Ostomy Association, može vam biti od pomoći pri izradi takvog prijevoda. To vam može pomoći i da saznate, gdje i kako se možete snabdjeti s pomagalima u inozemstvu.

Zapamtite, svi pregledi u zračnim lukama moraju se provoditi na način da se prema putniku postupa s pažnjom, dostojanstvom i uvažavanjem. Možete zatražiti, da se vaš osobni pregled učini u za to predviđenom, tzv.„osobnom prostoru„.