Početna Održavanje kože oko stome zdravom

Održavanje kože oko stome zdravom

Otpadne tvari iz stome mogu biti štetne za kožu oko vaše stome. Pri doticaju urina ili stolice s vašom kožom, može doći do njezine iritacije. Zbog toga je podložna pločica (kod dvodijelnog sustava) ili ljepljiva podloga (kod jednodijelnog sustava), ključna u prevenciji i/ili zbrinjavanju oštećenja kože oko stome.

U našim dvodijelnim sustavima, ConvaTec nudi dvije vrste izvedbe podložnih pločica:

  • Uobičajene Stomahesive® podložne pločice, nježne su za kožu oko stome i namijenjene su za standardno korištenje. Najbolje su za zbrinjavanje kolostoma.
  • Durahesive® podložne pločice, namijenjene su za produljeno korištenje i vrlo su učinkovite protiv izuzetno agresivnih otpadnih tvari iz stome. Zato se preporučuju za korištenje kod ileostoma ili urostoma.

ConvaTec jednodijelni stoma sustavi, sadrže tanku i savitljivu ljepljivu podlogu, izvedenu da najbolje štiti vašu kožu, uz istovremeno omogućavanje češćih dnevnih izmjena vrećice, a bez oštećenja kože, koje takve izmjene mogu prouzročiti.

Ispravno izveden tijesan spoj podložne pločice sa stomom, presudan je čimbenik u spriječavanju nastanka problema s kožom oko stome.

Kako bi riješio gore naznačeni problem, ConvaTec je ponudio posebnu, modelirajuću podložnu pločicu, čije svojstvo je da se tijesno priljubi uz stomu, u potpunosti prateći njezin oblik i ispunjavajući sve njezine neravnine. Podložne pločice izrađene Convatec modelirajućom tehnologijom, osiguravaju tijesan spoj sa stomom, što pomaže minimiziranju vjerojatnosti razvoja problema s kožom oko stome.

Zašto je bitno očuvati kožu oko stome zdravom?

Koža oko stome je područje koje je prekriveno sustavom stoma pomagala. Ukoliko je koža oštećena, to će biti teže zalijepiti podložnu pločicu na kožu. Kada postavljate podložnu pločicu, izuzetno je važno da koža bude neoštećena i suha. To je jamstvo da će sustav stoma pomagala sigurno ostatiti na mjestu primjene do slijedeće izmjene. Također, važno je znati da moguće komplikacije s kožom oko stome, imaju izravan učinak na vašu dnevnu udobnost i kvalitetu života. I zapamtite, spriječavanje, tj. prevencija, ključni je čimbenik za održavanje zdrave kože oko stome.

Provjerite svoje znanje o izgledu zdrave kože

Koža treba biti neoštećena i suha. Trebate uočiti kako izgleda vaša koža kada je zdava. Koža oko stome treba izgledati slično kao i koža na drugoj strani trbuha (neoštećena, ne iritirana). Jednom, kada spoznate kako izgleda vaša normalna koža, lakše ćete uočiti znakove mogućih poremećaja.

NISTE SAMI

Komplikacije s kožom oko stome, jedan su od najčešćih razloga zbog kojeg osobe sa stomom trebaju zdravstvenu njegu. Ukoliko ste zabrinuti, jer mislite da su nastupile komplikacije s kožom oko stome, obratite se vašem liječniku, odmah i bez ustezanja.