Početna Povratak u život

Povratak u život

Moglo bi vam biti od pomoći da znate... da osim načina korištenja toaleta, vi ste i nadalje ona ista osoba koja ste bili i prije operativnog zahvata.

Kako prolazite kroz prve mjesece po operativnom zahvatu izvedbe stome, biti će stvari koje će vas brinuti u razdoblju privikavanja na život sa stomom. To je sasvim uobičajeno i sasvim normalno. Neki od najčešćih mogućih oblika zabrinutosti, donosimo u nastavku:

DA LI ĆU SE MOĆI BAVITI MOJIM OMILJENIM SPORTOVIMA ILI AKTIVNOSTIMA?

Vi možete i vi trebate ostati aktivni. Uz dopuštenje vašeg liječnika, možete se vratiti svojim omiljenim sportovima i aktivnostima. Dakako, poželjno je izbjegavati tzv. kontaktne sportove, kao što su boks, hrvanje i nogomet, zbog mogućih povreda stome. Razgovarajte sa svojim liječnikom o vašem osobnom slučaju/stanju.

DA LI ĆE MOJA VREĆICA PROPUŠTATI?

Vrećice za stomu proizvedene su od posebno izrađene tanke, višeslojne i izdržljive plastične folije, koja mogućnost propuštanja vrećice, svodi na najmanju moguću mjeru. Drugim riječima, na ustaljen način promijenite svoju vrećicu, uvjerite se da je ispravno i sigurno pričvršćena na vaše tijelo (kada se radi o jednodijelnom sustavu), ili na podložnu pločicu (kada se radi o dvodijelnom sustavu), čime će se smanjiti mogućnost da dođe do propuštanja, tj. curenja vrećice.

DA LI ĆE MOJA VREĆICA ISPUŠTATI NEUGODNE MIRISE?

Materijali iz kojih su proizvedene vrećice, zadržavaju neugodne mirise unutar vrećice. Međutim, postoje i druge mjere opreza kojima i ubuduće možete smanjiti neugodne mirise. Izbor vrećice s ugljenim filterom, na primjer, pomoći će da se ispušteni plinovi pročiste i deodoriraju. Isto tako, možete organizirati vašu prehranu, na način, da uzimate što manje one hrane koja pojačava stvaranje plinova i/ili neugodnih mirisa. Na kraju, možete se odlučiti i za uporabu sredstva za deodoriranje koje ćete primijeniti unutar vaše vrećice. Jednako tako, važno je zapamtiti da s vremena na vrijeme, svačije tijelo proizvodi „zvukove” i neugodne mirise. Dakako, to može biti neugodno, no nikako ne dozvolite da vas strah od takvih mogućih događanja, odvrati od vaših dnevnih planova ili aktivnosti!

HOĆU LI MOĆI IMATI SPOLNE ODNOSE?

Imati stomu ne predstavlja kraj intimnim odnosima. Značajni i zadovoljavajući intimni odnosi su mogući. Razgovor i povjerenje su srce procesa ozdravljenja. Normalno je da ste vrlo osjetljivi na promjene nastale na vašem tijelu. Podijelite svoje osjećaje s vašim bračnim partnerom ili voljenom osobom i odgovorite na njezinu ili njegovu moguću nelagodu i/ili zabrinutost. Dajte do znanja svojem partneru, da intimni odnosi neće povrijediti vašu stomu. S protokom vremena, uz razumijevanje i sveukupan pozitivan pristup, moći ćete obostrano uživati u vašim spolnim odnosima.

HOĆE LI SE MOJI PRIJATELJI UDALJITI OD MENE?

Prijateljstva su vrlo važna. Umirujuće je, kada oko sebe imate ljude na koje se možete osloniti u vremenima kada vam je potpora najpotrebnija. Mnogim osobama sa stomom, neugodno je pričati prijateljima, obitelji ili kolegama, o svojem stanju. Jasno, sve zavisi od vas kome ćete što reći. Ne trebate govoriti onima kojima ne želite reći, jer tako nitko neće znati. Ali imati otvoren pristup/odnos između vas i vaših voljenih, ne pomaže samo vama nego, također, pomaže i njima.

DA LI MORAM KUPITI NOVU ODJEĆU?

Ne, to nije potrebno, obzirom da su stoma pomagala izrađena da budu priljubljena uz vaše tijelo i neće se primjećivati ispod većine odjevnih predmeta. Nije vam potrebno niti posebno donje rublje- vrećice se mogu koristiti ispod ili iznad vašeg donjeg rublja.

Nešto što svakako morate uzeti u obzir:

  • Ukoliko je vaša stoma smještena blizu vašeg struka, izbjegavajte da bude pritisnuta uskim hlačama ili remenom.
  • Ukoliko koristite tajice, nastojte da budu mekane i rastezljive.
  • Mnogi muškarci koji koriste atletske potporne pojaseve, savjetuju primjenu pojaseva koji su za jednu veličinu/broj, veći.