Prehrambeni savjeti i dijetni naputci
Hrana je tek jedan od mnogih čimbenika koji utječu na vašu stolicu. Ne postoje točno određena pravila o načinu prehrane osoba sa stomom. No, imati stomu ne znači odreći se uživanja u dobroj hrani. Možda će biti potrebno nešto više vremena da ustanovite što je za vas najbolje.
Ovdje dajemo naznaku nekih od općih naputaka, koji vam mogu biti od koristi:
- Jedite redovito
- Pijte dosta tekućine
- Dobro žvaćite hranu
- Uživajte u hrani i nemojte biti zabrinuti zbog toga
- Savjetujte se sa svojom stoma sestrom ili nutricionistom oko vitaminskih dodataka
- Novu vrstu hrane, uzimajte pojedinačno i u malim količinama, tako da ako nastanu tegobe, možete pretpostaviti što ih je moglo izazvati.
Niže izlažemo mnogo konkretnije naznake o prehrani, koje su u zavisnosti od vrste izvedene stome. Uvijek postavite pitanje svojem liječniku, o bilo kakvim ograničenjima u prehrani kojih se morate pridržavati.
KOLOSTOMA
Kao i prije vašeg kirurškog zahvata, s vremena na vrijeme može vam se dogoditi zatvor ili proljevi. Povećanjem unosa tekućine i hrane sa većim sadžajem vlakana, možete spriječiti pojavu zatvora.
Pijte dosta vode i voćnih sokova - 6 do 8 čaša (1,5 - 2,0 litre) dnevno. Uključite više voća i povrća u svoju prehranu. Pokušajte jesti hranu bogatu vlaknima, kao što je npr. kruh od cjelovitog zrna i/ili žitarice.
Diareja može biti uzrokovana mnogim čimbenicima, uključujući viruse, antibiotike, kao i druge lijekove. Također, može biti znak loše probavljivosti određenih prehrambenih proizvoda. Ukoliko je problem u prehrani, probajte iz jelovnika izbaciti hranu koja je voluminozna i s puno vlakana i jesti onu koja će zgusnuti vašu stolicu.
Nastojte izbjegavati hranu koja izaziva neugodne mirise, kao što su jaja, određeni začini, riba i šparoge. Također, možete htjeti izbjeći i hranu koja izaziva plinove, kao npr. pivo, gazirana pića, mliječni proizvodi, luk, krastavci, gljive, mahunarke i kupus. Kod osoba sa kolostomom, pojava neugodnih plinova, javlja se nakon cca 6 sati od uzimanja obroka.
Poslije kirurškog zahvata izvedbe stome, način na koji će vaš organizam prihvaćati i probavljati lijekove, u mnogome može ovisiti od te činjenice. Zato, savjetujemo da sve lijekove koje inače koristite, pregledate i prokomentirate zajedno sa svojom stoma sestrom, liječnikom ili ljekarnikom.
Spomenuti lijekovi mogu uključivati:
- Antacide
- Antidijaretike
- Protuupalna sredstava, kao npr. ibuprofen
- Aspirine
- Laksative
- Nadomjestke za sol
- Nadomjestke za šećer, kao npr. saharin
- Vitamine
ILEOSTOMA
Po vašem oporavku od kirurškog zahvata, u vašoj prehrani možete postupno započeti primjenjivati uravnoteženu dijetu, ukoliko vaš liječnik ne zahtijeva da se morate pridržavati posebne/stroge dijete.
Po kirurškom zahvatu, jako vlaknasta hrana može izazvati začepljenje ileuma (završnog dijela tankog crijeva), budući je prilično uzak. Zato, dobro žvaćite hranu, kako bi se što više usitnila. I svakako nastojte piti dosta tekućine.
Mnogi liječnici zatražit će od vas da izbjegavate uzimanje hrane bogate vlaknima, posebice u prvih 6 do 8 tjedana po kirurškom zahvatu.
Neki od primjera hrane bogate vlaknima, koja može dovesti do začepljenja:
- Žitarice
- Kokice
- Kinesko povrće
- Kokos
- Ananas (sirovi)
- Kupus (usitnjeni)
- Grožđice (i ostalo suho voće)
- Gljive
- Orašasti plodovi i sjemenke
- Salata (zelena)
- Grašak
- Kora od voća
- Slastice
Provjerite sa svojim liječnikom, da li se morate pridržavati bilo kakvih prehrambenih ograničenja? Odmah posjetite liječnika u slučaju pojave grčeva, diareje, mučnine ili povraćanja.
UROSTOMA
Nema posebno utvrđene dijete za osobe s urostomom. Kako bi izbjegli mogućnost infekcije i održali vaš urinarni trakt u normalnom stanju, preporučujemo da pijete najmanje 6 do 8 čaša (1,5 - 2,0 litre) tekućine dnevno, ukoliko vaš liječnik ne preporuči drugačije.
Neka hrana može izazvati i neugodan miris urina, što uključuje:
- Šparoge
- Ribu
- Jaja
- Alkohol
- Karfiol
- Kelj, prokulice
- Sir (određene vrste)
- Grah (zapečeni)
- Brokule
- Luk
- Kupus
Hrana koja pomaže smanjenju neuodnog mirisa urina, uključuje:
- Vrhnje, kiselo mlijeko
- Peršin
- Jogurt