Početna Proizvodi Kompresija

Kompresija

Što su proširene vene i kako nastaju? Ovdje ćemo pokušati dati odgovor.
Proširene vene

Proširene vene su najčešća vaskularna bolest, koja je, ustvari, civilizacijska bolest s najvećom pojavnošću kod populacije u razvijenim zemljama. Od bolesti proširenih vena u evropskim zemljama pati blizu 40% ženske i oko 20% muške populacije.

Ukoliko želimo razumjeti uzroke pojave proširenih vena i mogućnosti njihove prevencije ili liječenja, moramo se prvo pozabaviti s cirkulacijom krvi u ekstremitetima, te njezinim povratkom nazad u srce. Srce pumpa krv, koja se putem arterija širi po cijelom tijelu. To, dakako, uključuje i donje ekstremitete. Arterije se, pak, mnogostruko granaju u cijelu mrežu kapilara, smještenih u tkivu. Tu se vrši izmjena hranjlivih tvari i kisika s ugljičnim dioksidom i otpadnim tvarima. Kisikom obogaćena krv, sakuplja se u drugoj vrsti kapilara koje se spajaju sa sve većim i većim venama, kojima se krv vraća u srce. Krv iz donjih ekstremiteta upućuje se u pluća na obogaćivanje kisikom, u glavnom, pulsirajućom srčanom aktivnosti. No, tu je i mišićna aktivnost u vrijeme hodanja i drugih fizičkih aktivnosti, kao i pokretanje dijafragme za vrijeme disanja.

Ali, zašto se krv „uzdiže”, a ne „pada”? Većina vena u svojoj građi ima jednosmjerne zaliske, tzv. venske zaliske, koji spriječavaju povratni protok krvi i njezino sakupljanje u donjim ekstremitetima pod utjecajem sile teže/gravitacije. Između srčanih pulseva, zalisci formiraju vrstu džepića koji ne dozvoljavaju vraćanje krvi.

Do proširenja vena dolazi kada jedan ili više zalisaka ne djeluju ispravno, tako da se dio krvi "krivim smjerom" vraća natrag u nogu i teži prepunjavanju vene, te tako i proširenju njezinih stijenki. Ovo, pak, izaziva oslabljenu cirkulaciju krvi, a potom i bolne otekline.

  • A - izgled oboljele vene
  • B - izgled zdrave vene
Edem

Edem/oteklina predstavlja drugu vrstu poteškoća  koja se javlja u venskom sustavu. U biti, edem se javlja kada vene nogu nisu u mogućnosti ili ne mogu provest krv natrag u srce, onom brzinom kojom bi to trebale. Potom, krv se sakuplja, izazivajući neugodan pritisak i bol.

Najčešći razlozi za pojavu edema na nogama mogu biti debljina, pušenje, hormonska terapija, trudnoća i na kraju, dijabetes i visoki tlak. Pojavnost je uvjetovana sjedećim poslovima ili, obratno, dugim stajanjem.

Jedina prevencija koja se može preporučiti jest što češće moguća fizička aktivnost. A za to je najbolja vožnja bicikla, ples, plivanje, te ostali važni čimbenici, kao što je dovoljan unos vode u organizam, zdrava prehrana, izbjegavanje debljanja i nošenja visokih potpetica. Učinkovita pomoć su i različite vrste masaža.

Za prevenciju, tvrtka MAXIS predlaže vam RELAX luksuznu liniju proizvoda. Za više podataka o RELAX preventivnim čarapama, molimo pogledajte u nastavku pod nazivom PREVENCIJA.

Filtriranje
Pronađeno 1 proizvod/a