0 Košarica

Prehrambeni savjeti za osobe sa stomom

Imamo dobre vijesti

Datum objave: 18. prosinac 2023.

Stižu blagdani i sigurno razmišljate kako će izgledati vaš blagdanski stol!

Tisuće ljudi svih dobi podvrgne se operaciji stome svake godine kao rezultat komplikacija raznih bolesti, uključujući bolesti crijeva i mjehura, i može se vratiti na zdrav i funkcionalan način života.

Svaka osoba je drugačija. Najbolja dijeta za vas ovisit će o vašem tijelu i povijesti bolesti. Izbjegavajte nasumične dijete i naučite jesti ono što vam odgovara. Ne postoje određena pravila prehrane za ljude koji žive sa stomom. Možda će trebati malo vremena da saznate što vam odgovara, no pokušajte uživati u procesu otkrivanja.

No ipak, opreza nikad dovoljno.

Evo nekoliko općih smjernica:

 • Jedite redovito
 • Pijte puno tekućine
 • Dobro žvačite hranu

Pitajte svoju medicinsku sestru za stomu ili nutricionistu trebate li uzimati vitaminske dodatke prehrani.

Nakon operacije, isprobavajte nove namirnice jednu po jednu, u malim količinama. Ako postoji problem (kao što su plinovi), možete napraviti jednostavne prilagodbe koje vam odgovaraju.

A ono najvažnije, uživajte u hrani!

KOLOSTOMA

Sigurno će biti izazova dok se navikavate na život sa svojom kolostomom.

Evo nekoliko savjeta o tome kako izbalansirati prehranu i navike:

 • Naučite kako prilagoditi svoju prehranu i što jesti i piti kako biste smanjili rizik od komplikacija s vašom stomom
 • Pokušajte jesti redovito i raznovrsno

Zaista je važno da pokušate slušati svoje tijelo i voditi računa o redovitim obrocima jer ćete tako imati predvidljivu stolicu. Vjerojatno ćete otkriti da određena hrana proizvodi više plinova od druge, i iako to nije štetno, možda biste trebali smanjiti unos te hrane. Ali zapamtite, bit će potrebno samo malo eksperimentiranja kako biste pronašli uravnoteženu prehranu koja vam odgovara. Ako vam je liječnik preporučio posebnu dijetu, trebali biste se pridržavati tog savjeta.

Alkohol i pića s kofeinom

Alkohol je u redu u umjerenim količinama, kao naprimjer uz ručak čaša vina. Gazirana pića općenito mogu proizvesti plinove, a posebno pivo koje uzrokuje tekuću stolicu. Čaj i kava su u redu u umjerenim količinama. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije konzumiranja alkohola nakon operacije.

Ne zaboravite temeljito žvakati hranu.

Potpuno žvakanje hrane vrlo je važno za pravilan početak probavnog procesa, osobito ako jedete hranu koja se teško probavlja. Ponekad možete dobiti zatvor. Kako biste spriječili zatvor, jedite hranu bogatu vlaknima – voće, povrće i žitarice. Možda ćete htjeti razmisliti o laksativu ako zatvor ne nestane, no svakako se posavjetujte s liječnikom ili medicinskom sestrom.

Muči vas proljev?

Kao i svi drugi, povremeno možete imati proljev. No kratka epizoda proljeva nije razlog za brigu – može biti povezana s nečim što ste pojeli i često će se riješiti sama od sebe. Kad imate proljev, vaše tijelo gubi vodu, natrij i kalij. Morate biti sigurni da pijete puno vode i napitaka s elektrolitima koji mogu pomoći u nadoknadi natrija i kalija. Ako proljev potraje, obratite se svom liječniku.

Međutim, više uzastopnih rijetkih stolica doista su razlog za zabrinutost, jer postoji rizik od dehidracije i trebali biste se svakako obratiti svom liječniku za njegu stome.

ILEOSTOMA

Postavljate pitanja: Trebam li slijediti posebnu dijetu? Postoji li nešto što ne mogu jesti?

Općenito, hrana koja je bila dobra i zdrava za vas prije operacije još uvijek je dobra za vas. Dobro uravnotežena prehrana preporučuje se većini pojedinaca. Nakon oporavka od operacije, možete postupno nastaviti jesti što god želite - osim ako vaš liječnik ne zahtijeva posebnu dijetu.

Međutim, trebali biste znati da zbog toga što je ileum uzak, hrana bogata vlaknima ponekad može uzrokovati blokade - osobito tijekom prvih šest do osam tjedana nakon operacije. Ako osjetite grčeve, proljev, mučninu ili povraćanje, odmah nazovite svog liječnika ili medicinsku sestru za stomu.

Ne zaboravite temeljito žvakati hranu.

Trebali biste dobiti upute o prehrani od vaše medicinske sestre koja se bavi stomom, a koje uključuju: hranu koja proizvodi plinove, hranu koju treba izbjegavati i hranu koja može učiniti vašu stolicu čvršćom.

Preporuke ćete pronaći i u Brošurama koje ste dobili u našoj torbici kod otpusta iz bolnice.

Dobra je ideja držati se podalje od hrane koja se ne može u potpunosti probaviti tijekom prva dva tjedna nakon operacije. To uključuje svježe/sirovo voće i povrće. Nakon što dobijete dopuštenje da počnete vraćati ove namirnice u svoju prehranu, učinite to polako. Dodajte jednu po jednu novu namirnicu kako biste lakše pronašli koja vam hrana odgovara, a koja ne. No važno je ne eliminirati namirnicu iz prehrane prije no što je probate nekoliko puta. Dobro uravnotežena prehrana pomoći će vašem tijelu da se oporavi od operacije i održati vas na putu za zdrav način života.

Održavajte redovite obroke, to pomaže u regulaciji izlaza stolice iz stome.

Temeljito žvačite svu hranu. Žvakanje olakšava probavni proces i može smanjiti pojavu začepljenja.

Uključite hranu koja zgušnjava stolicu. Obično apsorbirate više hranjivih tvari i vode kad se hrana sporo kreće kroz probavni trakt. Namirnice koje mogu pomoći u tome su banana, kruh, riža i tjestenina.

Ostanite hidrirani. Nadoknada izgubljene tekućine ključna je za spriječavanje dehidracije. Pijte minimalno osam čaša vode i drugih negaziranih i nezaslađenih pića dnevno.

Probajte jednu po jednu novu namirnicu. To će vam pomoći da odaberete hranu koja najbolje odgovara vašem tijelu i može pomoći u upravljanju konzistencijom stolice. Polako povećavajte unos hrane bogate vlaknima, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća. Ženama je u danu potrebno 25 grama vlakana dok muškarci trebaju 38 grama vlakana.

Izbjegavajte konzumiranje napitaka na slamku te žvakaće gume, uzrokuju višak plinova.

Hrana koja izaziva neugodne mirise

 • jaja, određeni začini poput curry-a, kumina i čilija u prahu, češnjak, riba, šparoge...

Neke namirnice mogu pomoći u smanjenju neugodnih mirisa – sok od brusnice, peršin, mlaćenica i jogurt.

Hrana koja stvara plinove: pivo/gazirana pića, mliječni proizvodi, luk, krastavci, gljive, grah, kupus, brokula, kelj, cvjetača, prokulice

Lijekovi

Stoma može utjecati na način na koji vaše tijelo probavlja i apsorbira lijekove. Obavezno pregledajte sve svoje lijekove - i bez recepta i na recept - savjetujte se sa svojim liječnikom, medicinskom sestrom za stomu ili ljekarnikom.

Sredstva protiv proljeva: jestivi crni ugljen ili nešto po preporuci ljekarnika s obzirom na stomu.

Hrana koju treba izbjegavati tijekom epizoda proljeva:

 • Kruh bogat vlaknima
 • Cjelovite žitarice
 • Jestive kore voća i povrća, poput jabuka
 • Bilo koja hrana s oznakom "bogata vlaknima"
 • Pržena hrana
 • Hrana s visokim udjelom šećera
 • Grožđice, suhe šljive i drugo sušeno voće
 • Začinjena hrana

Hrana koja zgušnjava stolicu:

 • Banana
 • Sir
 • Tjestenina
 • Riža

UROSTOMA

Prehrambeni savjeti i savjeti o prehrani za ljude koji žive s urostomom: osim ako vam vaš zdravstveni tim ne da posebne upute, osobama s urostomom nije potrebna posebna dijeta. Međutim, postoji nekoliko savjeta koje biste trebali imati na umu kako biste izbjegli infekcije i mirise urina:

 •  Pijte najmanje osam čaša vode i drugih negaziranih i nezaslađenih pića dnevno.

Možda biste trebali ograničiti određene namirnice koje uzrokuju neugodan miris urina: šparoge, riba, jaja, alkohol, kupus, brokula, kelj, plemneniti sir, zapečeni grah, luk.

Neke namirnice pomažu u borbi protiv mirisa urina. Možda biste trebali povećati unos:

 • Soka od brusnica
 • Mlaćenica
 • Peršin
 • Jogurt

Imajte na umu da ne postoje dvije osobe koje reagiraju na isti način na istu hranu i sva ograničenja u prehrani mogu biti privremena.

Uživajte u hrani i svakako u Blagdanima koji su pred nama!

 

Priredila:

Marija Hegeduš Matetić,

Enterostomalni terapeut /ET/

Newsletter
Ne propustite nove važne informacije i korisne savjete. Prijavite se na Stoma medical newsletter.