0 Košarica

Ljeto samo što nije stiglo - nemojte da Vas uhvati nespremne.

Kupanje sa stomom

Datum objave: 21. lipanj 2023.

Možete plivati ​​ili biti u vodi dok nosite svoj sustav vrećica. Upamtite, vaš sustav vrećica je vodootporan i dizajniran da ne popusti za vrijeme boravka u vodi. Voda neće oštetiti vašu stomu. Prije plivanja provjerite je li pomagalo dobro zalijepljeno.

 

PLIVAJTE SAMOUVJERENO SA STOMOM

Nakon oporavka od operacije i izvođenja  stome, ljudi svih dobi i tipova uživaju u plivanju, surfanju, ronjenju ili se jednostavno opuštaju u hidromasažnoj kadi. Razumijemo vašu zabrinutost zbog brige o sigurnom spoju stoma pomagala .

“Plivanje me ojačalo i fizički i emocionalno. To je sjajan izlaz i učinio me još zdravijom. Osjećam se i izgledam ljepše”, kaže jedna korisnica koja  ima dvije stome i pliva u triatlonu. Evo nekoliko rješenja za uobičajene probleme.

Većina ostomijskih sustava za zbrinjavanje stome je vodootporna - čak i za plivanje.

  • Prije odlaska na plažu ili bazen, zamijeniti svoje postojeće pomagalo novim, i obavezno provjerite da li je stoma pomagalo dobro zalijepljeno na kožu trbuha .
  • Prije ulaska u vodu svakako isprazniti vrećicu tako da težina sadržaja ne ometa uživanje u vodi.
  • Vrećice s filterom – nalijepiti zaštitu/naljepnicu/ preko filtera.

Možete birati vrećicu normalne veličine, ili vrećicu mini veličine, više po osjećaju kako želite da taj dan vaše  stoma pomagalo izgleda.

Sustavi ostomijskih pomagala su dvodijelni - pločica i vrećica Natura za kolostomu, ileostomu i urostomu i  Esteem synergy za colostomu i ileostomu, te jednodijelni Esteem+.

Nema razloga za izbjegavanje vode. Jednostavno tijekom kupanja ili tuširanja treba nositi vrećicu kao i obično, a poslije je zamijeniti suhom. Ako ste prethodnu vrećicu i podlogu skinuli iza plivanja, stoma i tijelo se mogu normalno istuširati

Zbog toga, svi mladi, a i stariji, koji imate stomu i velike ožiljke na trbuhu neka vas ne sprječava odlazak na plažu i skok u more, jer samo Vi vidite i osjećate taj Vaš „nedostatak“ i to se ZAISTA ne vidi (SAMO TREBA isprazniti vrećicu na vrijeme.)

 

Odgovori na Vaša pitanja:

Bojim se da će mi vrećica procuriti ili da će mi se pločica olabaviti dok sam u vodi.

Upamtite, vaš je sustav vrećica otporan na vodu i uz pravilno postavlanje, dizajniran je da ne popusti u vodi. Ako ste zabrinuti zbog izlaza stolice , jedite nekoliko sati prije plivanja. Dobra navika je isprazniti vrećicu prije kupanja. Ako se dvoumite oko toga kako će se vaše stoma pomagalo ponašati u vodi -  vježbajte se u kadi.

Preporuka: postavite svoju podložnu stoma pločicu nekoliko sati prije odlaska na kupanje za pravilno prianjanje.

Kod stoma vrećica sa filterom - upotrijebite priloženu naljepnicu preko otvora za zrak kako bi filter ostao učinkovit.

 

Što mogu obući ili učiniti kako bi moje ostomijsko pomagala bilo manje primjetno?

Nošenje odjeće s uzorkom ili tamnije boje manje je prozirno od svijetle odjeće za kupanje. Opcije za žene uključuju jednodijelne kupaće kostime.

Za dvodijelne kupaće kostime razmislite o kombinaciji tankih majica, a donji dio kupaćeg kostima  neka bude visokog struka.

Također možete potražiti odijelo s volanima ili kratkom suknjom.

Muškarci često preferiraju viši struk za kupaće gaće s dužim nogavicama.

 

Što da radim ako mi pristupi osoblje bazena zabrinuto da zbog stome i stoma pomagala nije dopušteno kupanje u bazenima?

Najbolji pristup je ostati miran i pokušati osoblje bazena educirati o sigurnosti stoma pomagala. Međutim, osim ako vi ili neka druga osoba ne kaže osoblju bazena, nitko ne bi trebao znati da imate stomu.

 

 

Za sva pitanja o tome koje bi potrepštine mogle biti najbolje za vas – kontaktirajte nas.

Naš Enterostomalni terapeut uvijek će naći vremena za razgovor sa vama.

NABAVITE SI KUPAĆI KOSTIM I UŽIVAJTE U PLIVANJU!

 

Priredila:

Marija Hegeduš Matetić,

Enterostomalni terapeut /ET/

Newsletter
Ne propustite nove važne informacije i korisne savjete. Prijavite se na Stoma medical newsletter.