0 Košarica

Savjeti za spavanje, dobar odmor i oporavak

Odmorite se!

Savjeti za spavanje, dobar odmor i oporavak tijekom života sa stomom

Datum objave: 19. siječanj 2024.

Ušli smo u novu godinu i bilo bi baš dobro da su svi problemi i brige ostali u Staroj!

Zadali ste si neke nove ciljeve, planove! Ako mi možemo pomoći da se ostvare, nazovite nas!

Ja započinjem sa spavanjem - jer spavanje je jedna od primarnih ljudskih potreba.

Kvalitetan i zdrav san povećava psihofizičku otpornost - san nakon kojeg se budimo svježi i odmorni, jer odmorni, smireni i opušteni bolje ćemo upravljati svojim životom.

Problemi sa spavanjem dovode do umora, manjka energije, rastresenosti, teškoća u koncentraciji i problema u obavljanju svakodnevnih obaveza, a nedavna istraživanja su pokazala da je nedostatak sna rizičan faktor za nastanak nekih poremećaja i oboljenja.

Kvaliteta našeg sna u velikoj je mjeri u našim rukama.

Ako ste zabrinuti zbog spavanja nakon operacije ili vaš oporavak uzrokuje poremećaje spavanja, evo nekoliko načina kako da to poboljšate:

 • Konzumirajte hranu koja potiče smirenost i san u satima prije spavanja

Hormon sna je melatonin. Hrana koja može pomoći pri povećanju melatonina u tijelu uključuje bademe, ribu, maslinovo ulje, batat, slanutak, žitarice od punog zrna s niskim sadržajem šećera ili jednostavno čaša toplog mlijeka.

 • Izbjegavajte jesti previše prije spavanja, ne samo zbog pražnjenja na stomu

Teški obroci prije spavanja mogu dovesti do probavnih smetnji i refluksa kiseline, što može poremetiti vaš san. Nije dobro niti da odlazite gladni u krevet jer to također može uznemiriti vaš želudac i otežati vam zaspivanje. Preporuča se lagani međuobrok.

 • Radite nježna istezanja /Naša Brošura PROGRAM OPORAVKA/

Pronađite vježbe koje će vam pomoći da zaspite. Zatražite nas KNJIŽICU S VJEŽBAMA (ukoliko ju niste dobili) PROGRAM OPORAVKA u tri faze - ZELENA, PLAVA I LJUBIČASTA.

 • Pokušajte s vježbama disanja prije spavanja ili ležeći u krevetu

Polagano duboko dišite jer to aktivira reakciju opuštanja vašeg tijela. Iste vježbe disanja pomažu ublažiti stres i stvoriti osjećaj smirenosti.

 • Izbjegavajte korištenje i gledanje elektronike

Svi elektronički uređaji, uključujući računala, televizore, pametne telefone i tablete, emitiraju jako plavo svjetlo. Kada koristite ove uređaje, ta plava svjetlost preplavljuje vaš mozak, varajući ga da misli da je dan.

 • Slušajte ono što vas uspavljuje i meditirajte 
 • Rješavanje curenja

Kod postoperativnog oporavka pacijenata nakon operacije - formiranja stome, loša količina i kvaliteta sna mogu biti štetni za oporavak.

Često pitanje koje se još postavlja je koliko sna dnevno trebamo. Količina potrebnog sna ovisi o životnoj dobi - dok je novorođenčetu potrebno čak 14 do 17 sati sna dnevno, odraslima se preporučuje od 7 do 9 sati u danu. S druge strane, broj sati koje provedemo spavajući također ovisi o našem stilu života, prije svega o svakodnevnim radnim naporima, izloženosti stresu i stanju našeg zdravlja.

Istraživanja su pokazala da je san povezan sa boli i da se bolje i kvalitetnije spavanje očekuje otprilike tri mjeseca nakon operacije.

 • Što ako mi stoma vrećica procuri tijekom noći? 

Važno je napomenuti da stoma ima svoje aktivnosti, ponekad je aktivnija, ponekad mirnija. Vrijeme aktivnosti stome spoznati ćete sami, uglavnom, poznato je da je stoma najmirnija ujutro prije doručka

 • Kako spriječiti strah od curenja? 

Prvo moramo utvrditi uzrok zašto je pomagalo propustilo i dogodilo se neželjeno curenje. Uvijek je važna dobra priprema i spoznaja da se sa stomom mijenjaju neke rutine. Prije svega, važno je utvrditi da je odgovarajući izbor stoma pomagala, da je stoma pomagalo dobro postavljeno i da se prije spavanja isprazni ili zamijeni vrećica. Također, za sigurnost postoje nepropusni podmetaći i plahte kojima onda zaštitimo krevet, umanjimo stres i brigu i tako postignemo mirno i ugodno spavanje.

 • Jedno od pitanja je i da li se smije spavati potrbuške, na stomi -  da li će takav položaj povrijediti stomu ili izazvati bol? 

Većina vas već ima iskustvo da je sa stomom moguće spavati na trbuhu. Sama stoma nema živčane završetke tako bolovi ne bi trebali biti prisutni. Za vas, tek operirane pacijente sa stomom, trbuh je u početku bolan no to nakon nekog vremena prestaje. Ono što se može dogoditi ako spavate na trbuhu je mogućnost da vrećica ili pločica „procure“. No, ako ste upoznali svoju stomu i uhvatili vrijeme u koje se ona obično prazni, možete planirati kada je period u kojem možete ležati na trbuhu, a da smanjite mogućnost curenja. 

 • Preporuke su da je najbolji položaj za spavanje kada imate stomu - na leđima ili boku.

Za sve dodatna pitanja - slobodno nam se obratite na bespatni telefon 0800 8000 ili email: [email protected]

Želimo Vam svima miran san!

 

Priredila:

Marija Hegeduš Matetić,

Enterostomalni terapeut /ET/ 

Stručni suradnik za ostomiju

 

Korištena literatura:

Brošura Stoma Tips: Sleeping well

Newsletter
Ne propustite nove važne informacije i korisne savjete. Prijavite se na Stoma medical newsletter.