0 Košarica

Na put sa stomom idemo puni samopouzdanja

Putovanje sa stomom

Datum objave: 04. srpanj 2023.

Život je putovanje i putovanje uvijek ima smisao - da život vrijedi živjeti. Zato putujte!

 

Pitanje:

Imam stomu i želio bih putovati. Ima li problema s putovanjem i trebam li učiniti nešto posebno?

Odgovor:

To što imate  stomu ne bi vas trebalo spriječiti u odlasku na putovanja i uživanju u njima.

Ipak, predlaže se određeno planiranje, kao i nekoliko individualiziranih savjeta.

Prije putovanja

Priprema je ključna za svakog putnika, bio sa stomom ili ne, a pisanje popisa onoga što trebate učiniti prije putovanja osigurat će da ništa ne bude zaboravljeno.

Ako ste odabrali daleku destinaciju gdje bi mogla postojati jezična barijera, razmislite o istraživanju i zapisivanju izraza koji se odnose na vaše stanje, poput pitanja gdje je najbliži toalet ili gdje možete kupiti sve potrebne potrepštine.

Savjeti za putovanja:

Svatko zaslužuje odmor – tjedan ili dva daleko od stresa svakodnevnog života i priliku da napunite baterije, krenete u uzbudljivu avanturu ili se jednostavno opustite gdje god bili. I samo zato što imate stomu, nema razloga da se odreknete doživljaja putovanja na nova odredišta. Sve što je potrebno je malo dodatnog planiranja i pripreme i spremni ste.

Koliko brzo nakon operacije stome mogu letjeti?

Obično je sigurno letjeti 4-6 tjedana nakon operacije stome – postoji razdoblje oporavka u kojem morate biti oprezni, stoga je važno ne preuzimati nepotrebne rizike.

 • Kad putujete avionom, dio pribora za stomu trebate nositi sa sobom u ručnoj prtljazi.
 • Sjedalo u blizini WC-a
 • Kada rezervirate svoje letove, možda biste radije odabrali sjedalo u blizini toaleta, koji se obično nalaze u prednjem i stražnjem dijelu aviona. Sjedalo uz prolaz također bi moglo biti najbolje za vas – ako morate ići u WC.

Putovanje autobusom ili vlakom obično vam omogućuje da imate svoju prtljagu pri ruci, tako da rizik od gubitka nije toliko zabrinjavajući.

Prije putovanja trebate biti sigurni da sa sobom imate dovoljnu količinu Vaših stoma pomagala. Uzmite u obzir sve svoje potrebe za njegu stome i ponesite sav pribor koji koristite. Bolje je putovati s viškom pomagala nego da Vam ponestane.

Još nekoliko korisnih savjeta:

 • provjerite da li imate adekvatni toaletni objekat u okviru Vašeg smještaja;
 • planirajte najbolju priliku za promjenu ili pražnjenje Vaše vrećice;
 • za duže odmore dogovorite sa nama adresu na koju ćemo Vam moći poslati stoma pomagala;
 • razdvojite vrećice između kofera i ručnog prtljaga, u slučaju gubitka prtljage;
 • izbjegavajte alkohol i gazirana pića i pijte dosta vode;
 • kako biste izbjegli stvaranje plinova, prije puta jedite jogurt svakodnevno i izbjegavajte namirnice koje izazivaju plinove (pivo, gazirana piće, brokula, grah, sir, mlijeko, luk…)
 • izbjegavajte salate i led u piću.

Spremite ručnu torbicu sa:

 • škaricama (ako putujete avionom - škarice ne smiju biti u ručnoj prtljazi - provjerite što sve smijete ponijeti sa sobom u avion)
 • novom stoma vrećicom (po mogućnosti već izrezanom na veličinu vaše stome);
 • pribor za njegu stome
 • vrećicu za otpatke
 • vlažne maramice (ako nemate pristup vodi);

Ekstremne promjene temperature mogu utjecati na ljepljivost vaših pločica ili vrećica. Ako putujete u hladnije krajeve, pohranite svoje zalihe na normalnoj sobnoj temperaturi, npr. 18 stupnjeva Celzijusa. Ako putujete u topliju i vlažniju klimu, svoje zalihe spremite u rashladnu torbu i stavite dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Ako putujete automobilom, izbjegavajte svoja pomagala držati nezaštićene u prtljažniku jer promjene temperature u prtljažniku mogu utjecati na učinkovitost vaših proizvoda.

Ako Vam  proljev postane problem, pobrinite se da pijete dovoljno tekućine i razmislite o korištenju sredstava protiv proljeva. Uporni simptomi, povraćanje ili znakovi dehidracije (slabost, vrtoglavica, ubrzani otkucaji srca, smanjeni urin ili koncentrirani urin) zahtijevaju liječničku pomoć. Još jednom, razgovarajte o tome sa svojom stoma sestrom ili obiteljskim liječnikom prije putovanja -  pomoći će vam da vaše putovanje bude ugodnije.

Ukoliko vam je potrebna pomoć za savjete i  promjene u prehrani za kontrolu crijevnih plinova ili biste željeli razmotriti alternativne opcije stavljanja u vrećice za kontrolu plinova (Diamonds gelirajuće vrećice), obratite nam se za savjet.

 • Možda će vam pomoći dobiti pismo od svog liječnika u kojem piše da imate stomu i pojedinosti o svim vašim stoma pomagalima i priboru, a koje ćete nositi sa sobom na put.
 • Ukoliko posjedujete karticu o Invaliditetu - ponesite ju svakako sa sobom - biti će Vam od pomoći

 

Vrijeme je za pakiranje

Isplanirali ste svoj odmor i sada ste spremni početi razmišljati o pakiranju. Popis svega što želite ponijeti sa sobom i stvari koje trebate obaviti prije nego što odete - dobro provjerite!

Za putnike sa stomom, najvažniji savjet za pakiranje je osigurati da imate sve svoje zalihe za stomu u ručnoj prtljazi. Rijetko je, ali predana prtljaga može nestati, a putovanje može biti odgođeno, pa ako sa sobom držite sve što vam je potrebno znači da nećete morati brinuti.

Tu smo za vas.

Ovakva priprema trebala bi vam osigurati odmor bez ikakvih briga. Međutim, ako se najgore ipak dogodi i ostanete bez zaliha tijekom putovanja, mi smo tu za vas. Samo nas nazovite!

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da putujete s povjerenjem.

Sretan put!

 

Priredila:

Marija Hegeduš Matetić,

Enterostomalni terapeut /ET/

Newsletter
Ne propustite nove važne informacije i korisne savjete. Prijavite se na Stoma medical newsletter.