Početna Što očekivati u prvih 12 tjedana

Što očekivati u prvih 12 tjedana

Što sada? Operativni zahvat je prošao i vi ste kod kuće. Za mnoge, izvedeni operativni zahvat je olakšanje, novi početak udobnijeg života.

Mnogi uočavaju da im se zdravstveno stanje poboljšalo i da imaju slobodu baviti se aktivnostima za koje su mislili da su zauvijek izgubljena.

Naravno, moguće je da ćete i nadalje imati mnoštvo briga i pitanja. No, uvijek imajte na umu da niste sami. Postoje zdravstveni stručnjaci koji su tu da vam pomognu na svakom koraku vašeg puta ka ozdravljenju. Dakle, što možete očekivati u prvih 12 tjedana po operativnom zahvatu?

NOVO ZNAČENJE “NORMALNOG”

U prvih nekoliko mjeseci po operativnom zahvatu, važno je spoznati da ćete vi i vaša obitelj prolaziti kroz vrlo važno razdoblje prilagodbe. Naime, imati stomu znači da se morate prilagoditi novom “normalnom” načinu života.

Bez obzira da li vam je izvedena kolostoma, ileostoma ili urostoma, trebate naučiti način(e), kako se riješiti otpadnih tvari koje sada izlaze kroz vašu stomu. Potrebno je naučiti, kako ispravno njegovati kožu oko vaše stome. I, trebate spoznati, kako se izabrani sustav stoma pomagala/vrećica, uklapa u vaš svakodnevni život. U prvih 12 tjedana, promjer vaše stome će se smanjiti, stoga je potrebno češće mjeriti promjer stome, kako bi bili sigurni da koristite i odgovarajući promjer stoma pomagala (podložnih pločica ili samoljepljivih vrećica).

S vremenom, imati ćete sve više samopouzdanja i osjećat ćete se ugodnije u ovom novom načinu života. Naravno, ukoliko ćete imati bilo kakva pitanja ili probleme, vaša specijalizirana stoma sestra udaljena je samo toliko, koliko je udaljen vaš telefon; samo nazovite našu tvrtku Stoma medical na besplatni telefonski broj: 0800 8000.