Početna Tjedni neposredno po kirurškom zahvatu

Tjedni neposredno po kirurškom zahvatu

Za vrijeme boravka u bolnici, osoblje će vas naučiti kako njegovati vašu stomu, kao i koju vrstu stoma pomagala koristiti.

Vaša medicinska sestra pomoći će vam u izboru odgovarajućeg stoma pomagala koje će najbolje udovoljavti vašim osobnim potrebama. Svakako se obratite zdravstvenom stručnjaku, ukoliko vi ili vaša obitelj, imate poteškoća sa stoma pomagalima i/ili njihovom primjenom.

Odlazak iz bolnice može izazvati zabrinutost za svakoga kome je izvedena stoma. Pogotovo, izmjena stoma pomagala, koju ćete po prvi put sami učiniti. U svemu tome, važno je zapamtiti da niste sami. Stručnjaci Stoma medical/ConvaTec-a stoje vam na usluzi za savjete i pomoć. Stručno medicinsko osoblje na besplatnoj liniji za pomoć, pri ruci vam je za svako vaše pitanje vezano uz stoma pomagala. Ne oklijevajte nazvati ukoliko imate problem ili ako samo trebate potvrdu, da ono što radite, radite ispravno.

STOMA MEDICAL BESPLATANA LINIJA ZA POMOĆ: 0800 8000

PITANJA KOJA BISTE ŽELJELI PITATI

Po vašem kirurškom zahvatu, imati ćete pitanja o mnogo čemu: dijeti, odjeći, povratku na posao, intimnim odnosima itd. Niže su naznačena neka od pitanja koja možete odabrati za upit vašem zdravstvenom stručnjaku:

  • Kome trebam saopćiti da sam operiran/a?
  • Koliko mogu biti aktivna/aktivan poslije obavljenog kirurškog zahvata?
  • Trebam li se kupati ili tuširati zajedno s vrećicom? Što sa sapunom?
  • Da li će biti neugodnih mirisa?
  • Koliko puta dnevno moram prazniti vrećicu?
  • Koji je ispravan način pražnjenja vrećice s ispustom?
  • Koliko dugo vremena mogu koristiti pomagalo između izmjena?
  • Gdje mogu nabaviti pomagala?
  • Moja stoma izgleda veliko. Hoće li uvijek biti te veličine?

VAŠA MEDICINSKA SESTRA

Velika je vjerojatnost da ćete u danima i tjednima po operaciji imati mnoštvo pitanja. Obratite se specijaliziranoj stoma sestri, koja će dati odgovor na mnoga vaša pitanja, pomoći vam oko njege stome, te vam pružiti podršku kada vam je najpotrebnija. U tom razdoblju možete se osjećati deprimirano ili tužno. Moguće i vrlo frustrirani, sve dok ne ovladate „vještinom” pravilnog korištenja vašeg stoma sustava. Sve je to sasvim normalno i ništa neuobičajeno!

Može vam biti ugodnije razgovarati sa zdravstvenim stručnjakom izvan klinike. Važno je da vi izaberete okruženje koje vam najviše odgovara, kako biste dobili potporu i informaciju koja će vam biti od koristi. Zapamtite, što god odlučili- izbor je uvijek vaš!