Početna Vaša najbolja obrana je preventiva

Vaša najbolja obrana je preventiva

Održavanje vaše kože zdravom, od izuzetne je važnosti. Zato, kako biste spriječili mnoge probleme i komplikacije, jednostavno slijedite postupke koji su naznačeni u nastavku ove stranice.

Izaberite ODGOVARAJUĆE MJESTO za izvedbu stome

Prvi korak u preventivi, započinje s izborom najboljeg mjesta za izvedbu stome. Loš izbor mjesta, prouzročit će neučinkovitost primijenjenog stoma sustava i dodatno izazvati probleme s kožom i curenjem, tj. propuštanjem otpadnih tvari iz stome na kožu. Naime, ukoliko se radi o elektivnom kirurškom zahvatu, preostaje dosta vremena, da u razgovoru s vašim kirurgom, odaberete najbolje mjesto za smještaj/izvedbu vaše stome. U zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, to se može dogoditi prije ili u vrijeme prijema u bolnicu.

U nastavku, dajemo nekoliko važnih naputaka:

  • Mjesto gdje će stoma biti smještena/izvedena, treba biti vidljivo i lako dostupno, kako biste sami mogli obavljati izmjenu stoma pomagala.
  • U najboljem slučaju, stomu ne izvoditi u područjima pregibanabora kože ili koštanih izbočina, kako bi se omogućilo da sustav stoma pomagala može biti postavljen na ravnoj površini.
  • Mjesto za izvedbu stome treba biti procijenjeno temeljem karakteristika pri vašem sjedenju, stajanju, kao i položaju pri spavanju.

Provjerite da li vam odabrani stoma sustav dobro pristaje

Izbor stoma sustava koji dobro prianja uz stomu, može spriječiti da štetne i agresivne tvari iz stolice, urina ili sluzi, dođu u dodir s vašom kožom. Kako biste ostvarili najbolji spoj ljepljive podloge sa stomom, koristite mjernu šablonu, pomoću koje možete izmjeriti promjer, tj veličinu vaše stome. To će vam, pak, pomoći da odredite veličinu, tj. promjer vaše ljepljive podloge. Promjena veličine, tj promjera podložne pločice, moguća je u mjesecima koji slijede po operativnom zahvatu. ConvaTec nudi različite ljepljive podloge i podložne pločice: one koje osobno izrezujete, one koje su već tvornički priređene/izrezane ili one koje imaju otvor za modeliranje.

Vremenski plan za izmjenu stoma sustava

Učinite jednostavan vremenski plan za izmjenu vašeg stoma sustava, temeljem vrste stoma pomagala koje koristite, kao i savjeta od strane zdravstvenog stručnjaka. To će omogućiti da ljepljivu podlogu zamijenite znatno prije nego što bude razjedena većina ljepljive zaštitne mase, čime ćete smanjiti mogućnost da otpadne tvari iz stome dođu u dodir s vašom kožom.

Budite pažljivi pri uklanjanju vašeg stoma sustava

Nikada ne trgajte ili otcjepljujte ljepljivu podlogu s kože! Naprotiv, uklonite je nježno, istovremeno podupirući kožu. Započnite od jednog ugla podloge i polagano odljepljujte ostatak. Pri tom, možete koristiti ConvaTec rupčiće za uklanjanje ljepila, što će značajno olakšati uklanjanje i ujedno očistiti površinu kože, koja će tako biti spremna za postavljanje nove ljepljive podloge.

Održavajte kožu suhom

Održavajući kožu suhom, osiguravate da se ljepljiva podloga dobro zalijepi. To ujedno pomaže u smanjenju rizika od kandidijaze (gljivične infekcije) - vidi odjeljak: Živjeti sa stomom - Vrste problema s kožom.

Promatrajte promjene na vašem trbuhu

Promjene na vašem trbuhu izazvane trudnoćom, vježbanjem, promjenom tjelesne težine, načina života ili nekim bolestima, mogu uvjetovati potrebu za novim sustavom stoma pomagala ili promjenu veličine stoma sustava kojeg koristite.